2. el araç alırken nelere dikkat edilmeli?
2. el aldığınız aracı bir gün sizinde satacağınızı unutmayın.
2. el araç alırken, satın alanın içinde hep bir şüphe vardır "Ya aldıktan sonra arıza yaparsa, zaten elimde avucumda ne varsa aracı alabilmek için harcıyorum, ne yaparım?"... Haklıdır da... Peki ya satan? O da bu aracı 2. el almış, kendince iyi bakmaya gayret etmiştir, ama yeni tüketici kanunu gereği sorunlulukları var, hele 2. el ticareti ile uğraşan esnafsa sorumlulukları daha da ağır, o ne yapacak?
İşte, ikinci el araç alırken akıllara takılan soruları, memurlar.net olarak, ekspertizburada.com firması yetkili Erkan Özgür'le konuştuk. İşte Özgür'ün verdiği bilgiler:
Aslında satan, bir aşama öncesinde bu aracı alan olduğundan , hatta her satıştan sonra yeni bir araç alma arefesindeki kişi olduğundan, satan da alan da birbirinden çok da farklı değildir. Her ikisi de kullanılmış bir araç ticaretinde olabildiğince dikkatli olmalıdır.
Ekstra maliyetlere dikkat edecekler, trafik poliçesinin satış anında varolduğuna emin olacaklar, aracın muayenesinin tarihine dikkat edecekler, bandrolün ödenip ödenmediğine bakacaklar. Bandrol tarihi girdiğinde araç kimde ise onun bu mali yükümlülüğe katlanması gerektiğini bilecekler. İnternet vergi dairesinden aracın trafik cezası olup olmadığını öğrenecekler.
Aracın bakım km bilgisine dikkat edecekler. Mesela dizel , triger kayışlı bir aracın ağır bakımının 160.000 km civarında olduğunu gözden kaçırmayacaklar veya 4x4 bir aracın transfer kutusu ve diferansiyel yağ değişim km.'sine dikkat edecekler. Mümkünse aracın sahibinden satın almadan önce, yetkili servisinden servis geçmişini gösterir belge talep edecekler.
Aracın bandrolünü, trafik ve kasko poliçe tutarlarını önceden araştırıp bilgi sahibi olacaklar, sonradan sürprizle karşılaşmayacaklar.
Aracın hasar geçmişini 7 TL'yi gözden çıkarıp bizzat sorgulayıp görecekler, bu işlemi oto ekspertiz merkezlerinden de yapabilirler. Özellikle otomatik cam, sunrof vs. iç donanımların çalışıp çalışmadığını bizzat deneyecekler, iç aksamdaki görsel kusurları kendileri tetkik edecekler.
Tabi bunların yanı sıra motor, şanzıman, elektronik arıza durumunu da tetkik edebilecek, mutlaka Oto Ekspertiz Merkezi raporu almadan aracı satın almaya karar vermeyecekler. Rapor birkaç günlük olsa bile tekrar oto ekspertizi yaptırıp, rapor ile aynı gün satış işlemini tamamlayacaklar, hatta noterde, son bir rehin, kredi vs borç sorgulaması yapıp, satış sözleşmesi dökümü alınmadan ödeme yapmamalarını EkspertizBurada.com olarak tavsiye ederiz.